- autor: buhus
Deseori primesc întrebări legate despre ceea ce îmi place cel mai mult să fac. La început pare o întrebare ușoară și poate că și eu m-aș gândi tot la partea despre distracție și lucruri spontane… După aproape trei luni, în care viața ne-a fost cumva „controlată”, primesc aceeași întrebare: „Ce iubești cel mai mult să faci?”
Așadar dacă stau să analizez ce îmi place cel mai mult să fac și chiar îmi creez o stare de bine, este că iubesc să fiu ascultător și să încerc să fac lucrurile ori să dau sfaturile, ca pentru mine.
Însă depinde din ce perspectivă vedem acțiunea de a fi ascultător:
Primul lucru pe care l-am învățat, încă de când eram mic de la părinții mei, este să fiu ascultător și să încerc mai întâi să ascult și după caz dacă este nevoie să acționez în vreun fel. Cu diferitele persoane cu care am lucrat și eram subordonat acelora, am întâlnit oameni extraodinari de la care am învățat câte ceva. Asta a fost din perspectiva unui Buhuș care ascultă de alții.
Al doilea lucru este legat de același Buhuș dar din poziția de ascultător și asta cred că m-a ajutat să îmi creez principalele valori și țeluri pe care le am astăzi și după care mă ghidez.
Revenind la ideea de la care am plecat cu acest blog, pot spune că după părerea mea cei mai buni lideri sunt cei ascultători. Când ne gândim la ei, ne gândim că sunt niște fenomene ale naturii, că sunt niște vizionari, că este un lucru foarte greu de făcut și de realizat când de fapt dacă stai să asculți puțin ești deja cu un pas în fața celorlalți.
Când vorbim de lideri, spunem că sunt colerici și că mereu îți arată unde vor să meargă, că sunt oamenii care se străduiesc să proiecteze viziunile dar asta nu este îndeajuns pentru că nu poate face singur asta. Toți cei care sunt urmați de un grup de persoane își iau reperele sale de lider din ascultare și că cel mai ușor este să conduci acel grup printr-un singur lucru și anume doar dacă-i asculți pe toți și le știi povestea de viață.
Pentru a avea rezultate foarte bune în anumite proiecte, un leader nu trebuie să-i conducă pe toți în același fel ori în același timp pentru că la fel cum degetele de la o mână sunt diferite așa sunt și oamenii. Ce trebuie să faci este ca tu să-i găsești pe ei, să le găsești povestea de viață și să te conectezi cu ei.
Cum ne conectăm? Cum le aflăm povestea?
Este clar că nu stăm în vărful scaunului spunându-le să-l găsească și să urce la el. El trebuie să coboare și să îi găsească pe acei indivizi și să învețe lucruri de la ei.
Este vorba despre empatie și cu cât știi mai multe lucruri despre o persoană cu atât randamentul lui în cadrul unui proiect ori în cadrul unui grup va fi de 200% pentru că știi cum să pui problema și să îi oferi ce vrea.
Nu uitați că în aceste zile grele, oamenii atrag oamenii și nimic nu este la întâmplare. Continuați să lucrați la ceea ce visați și să nu încetați până nu se îndeplinesc. Să ne vedem sănătoși!